KÄLLKRITIK

Att vara källkritisk och att fundera på vilka källor som du använder i dina inlämningar och var du får information och kunskap ifrån är väldigt viktigt och det är inte alltid så lätt.

Behöver du hjälp så kom in till biblioteket och prata med bibliotekarierna eller gå igenom de länkar som finns här nedan.

Behöver du mer hjälp så kan du boka en av oss bibliotekarier för en fördjupad genomgång av källor och referenserna du valt

Checklista: En kort checklista från skolverkets sida "kolla källan"

Internetstiftelsen: Olika sorters material såsom poddar och filmer som behandlar källkritik

Källkritikbyrån: Gamla Viralgranskaren har återuppstått i form av Källkritiksbyrån. Här kan ni läsa om de senaste virala artiklarna. Är det falska nyheter eller stämmer det som står i olika artiklar som delas på nätet, exempelvis är det verkligen så att delfinerna har tagit sig in i Venedig efter att alla turister försvunnit under Corona? På Källkritiksbyrån finns också massor av handfasta tips om hur hur man kan tänka och agera källkritiskt.

Snopes En amerikansk källkritiksbyrå som arbetar för att motverka rykten, vandringssägner och falska nyheter.

Statens Medieråd: Här finns digitala utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet (MIK) som vänder sig till skolor, skolbibliotek och folkbibliotek.